Blue Caves (I) – O zi de naștere diferită | #CrisInGreece Ep.5

 

Dacă ai citit episoadele anterioare,  cu siguranță ai observat că în această vacanță am găsit cele mai ciudate moduri prin care să ne consumăm pofta pentru aventură. Și bine am mai făcut! Așa că, de ziua mea am ales o escapadă la renumitele Grote Albastre, din nordul insulei Zakynthos.Am avut ceva serpentine de înfruntat și 40 de grade de suportat, dar peisajul și briza mării au fost cel mai bun medicament…
blue caves zakynthos greece
Ziua de 5 iulie, de doi ani încoace, nu este doar ziua mea de naștere, este o zi cu totul specială! Anul trecut am descoperit Nessebar-ul, un oraș cu arome grecești, o mică insulă la malul bulgăresc al Mării Negre. Iar anul ăsta, chiar am gustat din aceste arome, pe una dintre cele mai frumoase insule elene, Zakynthos. Și ca meniul să fie complet, de data asta am adăugat  mai multă aventură.
Neștiind ce ne rezervă adâncurile, și având în față o mare ca o oglindă, am decis să explorăm peșterile albastre pe cont propriu. Nu este indicat pentru cei care nu știu să înoate sau au rău de mare. Iubitul meu a făcut scufundări la o adâncime mult mai mare decât mă străduisem eu, cu tot cu labe! S-a ales cu o rană serioasă la picior, dar a cules cele mai frumoase povești din această lume impresionantă.
Cum ajungi la Blue Caves?
Spre nordul insulei Zakynthos, urmărind indicatoarele, sigur ajungi unde trebuie. Odată ce pășești pe platoul de deasupra paradisului albastru, nu mai ai decât un pas. Cum ai ajuns la moara de vânt de sus, o să ai în față o priveliște care-ți taie respirația, iar în stânga, scările care te duc direct în mare. Jos, la baza treptelor, se fac sărituri – existând chiar și o trambulină amplasată la o înălțime de 4-5m. Și noi am sărit, dar direct în barca cu vâsle.
Și duși am fost!
Cu ce te deplasezi până la Blue Caves?
Cu grijă, cu masina sau cu atv-ul. 🙂 Ar fi și o altă variantă: cu grijă și cu o ambarcațiune. De data asta, noi am ales mașina, bărcuța cu vâsle si mai puțin grija!
Culoarea unui loc: oamenii!
Am întâlnit aici călători din Elveția, Anglia și Danemarca, care ne zâmbeau cuceritor din yacht-urile lor elegante, abia lustruite și parcă neatinse! Am mai întâlnit și o gașcă faină din Cluj, ardeleni de-ai mei. Ne-am împrietenit imediat. Cocoțați pe zece atv-uri, oamenii ăștia întruchipau tabloul perfect al unei găști nebune după aventură.
No, amu`, să știi că m-am cocoțat și io pe jucăria aia fantastică. Și bine-o mai fost! Ardelenii mei dragi, vă mulțumesc!

blue caves zakynthos greece

Ps: Evident, ATV-UL nu-i deloc o jucărie! Dar merită investiția, dacă vrei distracție și adrenalină! Prețul pentru inchirerea unui ATV este între 20 și 24 euro/zi.
Ciudat insa, e să vezi că majoritatea localnicilor se deplasează cu scuter-ul. Atv-ul e un lux pentru ei. Așa că, turiștii sunt cei mai fideli clienți ai acestor ”jucării” pe patru roți.
Până la urmă câte peșteri sunt?
blue caves zakynthos greece
Blue Caves – Zakynthos, Grecia
Eu am numărat cinci. Dar dacă era să calculez și culoarele din adâncuri, întinse ca o caracatiță, cred că erau mult mai multe. Ne-am cam chinuit noi să intrăm cu barca, într-una dintre grote – și asta, pentru că stânca era foarte ascuțită și riscam să ne întoarcem înot la mal.. Mai vezi bărci mici cu motor să intre în peșteri, dar cele voluminoase, încărcate cu turiști, nici gând!. Aerul din interiorul peșterii ar deveni irespirabil de la motoarele lor incinse. Oricum, noi eram singurii nebuni de-acolo, într-o barcă cu vâsle. Restul cetățenilor respectabili, preferând bărcile cu motor. Am refăcut și noi aceasta tură în barca cu motor, dar voi povesti despre experiența asta în a doua parte a acestui articol.
Lumea fascinantă din adâncuri
Când în cele din urmă am reușit să oprim bărcuța – cu una dintre vâsle – lăsând ecoul si răcoarea să ne învăluie, brusc apar de sub o stâncă, două făpturi cu fețe de gândac! Ne-am cam speriat puțin. Dar erau alți doi ”nebuni” după aventură, care-au explorat lumea subacvatică. Am fost tare curioasă să aflu pe unde au intrat cei doi. Așa că, am pornit în căutarea misteriosului pasaj din adâncuri . Urmărind video-ul de la sfârșit, o să înțelegi mai bine. Dar ca să poți înțelege cu adevărat, trebuie să mergi acolo! Trebuie să vrei să savurezi locul, cu tot ceea ce-ți oferă!
Stânci îmbrăcate parcă într-o mătase fină, se scaldă în miile de nuanțe create de razele soarelui! În unele locuri, unde nu sunt stânci, valurile înspumate formează mereu noi dune de nisip, care seamănă perfect cu o autostradă proaspăt marcată!

blue caves zakynthos greece underwater world

Am înotat, am făcut snokeling, am vâslit (mai mult el!), ne-am prăjit la soare și nu ne mai venea să plecăm de-acolo! Dacă ne chinuiam puțin (și mai vâsleam), probabil ajungeam la plaja Navagio!
Ps: Vă povestesc curând și despre Navagio.
Un mic popas, în Portul St. Nicholas!
zakynthos greece
Portul St. Nicholas
După toată aventura asta, ni s-a făcut foame. Dar am mai răbdat puțin până în portul St Nicholas, unde știam că se mănâncă bine. Am oprit la o tavernă și am comandat mâncarea.
zakynthos greece
Taverna Dimitris – Portul St. Nicholas, Zakynthos
Peisajul cu insula în depărtare, bărcile care parcă levitau și…

zakynthos greece

…apa aia incredibil de limpede, erau incluse in preț, completând perfect meniul! Iar ca bonus, am savurat un pepene roșu în mijlocul apei…

zakynthos greece

…apoi, o înghețată grecească de la gelateria de vis-a-vis!
zakynthos greece
După tot acest festin, am gustat din liniștea serii, așteptând cu sufletul la gură următoarea aventură!
Foarte curând, vom explora peșterile albastre din barca cu motor, în Blue Caves (II). Până atunci, te las să urmărești întreaga experiență, în video-ul de mai jos. Aștept părerile tale!

Zile faine să ai,
Cristina
Blue Caves (I) – O zi de naștere diferită | #CrisInGreece Ep.5
Tagged on: