Cum ajungi mai ieftin la Paris! Din Capitala Europei spre Orașul Luminilor

 

Am început o serie de aventuri prin Europa și, spre rușinea mea, capitala Belgiei a lipsit din agenda de călătorii. Până acum! Și cum niciodată nu știi când dai de-o ofertă convenabilă la bilete de avion, la fel și destinația s-ar putea să te ia prin surprindere. Ceva asemănător mi s-a întâmplat mie.

În luna mai a acestui an, am găsit o promoție interesantă la bilete de avion cu destinația Bruxelles, pentru sfârșitul lunii Septembrie. Din câteva click-uri am achiziționat două bilete și am uitat de ele undeva prin căsuța de e-mail. Săptămânile au trecut, a venit vara, Grecia, vacanță….nici că-mi sătea gândul la toamnă, frig și city break-uri. Dar în ultima zi din August, m-am trezit în fața calculatorului căutând cazare în Brussels. Și uitându-mă eu mai atent pe hartă, privirea mi-a alunecat spre Franța. Mai jos, la o distanță de 300 de km de Bruxelles, ”Parisul îmi trăgea cu ochiul”! N-am avut nevoie să stau pe gânduri. Știam deja că acolo trebuie s-ajung!

O călătorie cum n-a văzut Parisul!
Încă de anul trecut mi-am propus să fac cel puțin o vizită în trei dintre cele mai frumoase capitale europene: Roma, Paris și Londra. Anul trecut am riscat tot și am aterizat în Cetatea Eternă, marcând începutul unei aventuri de-o viață. Anul ăsta a venit rândul orașului luminilor, Paris. Iar Londra, cu ploi cu tot, rămâne pentru anul viitor, când o fi mai cald.
Dar până să ajungem în Paris, am multe să-ți povestesc.
Două bilete București-Bruxelles, cu destinația Paris!
Sigur te întrebi: cum vine asta?!? Vine bine de tot! Hai să-ți povestesc. Pe la 3:30 a.m eram pe drum spre aeroportul Henri Coanda din Bucuresti. Aveam la noi două bagaje, două bilete spre Brussels, o cameră rezervată în Paris, dor de aventură și o poftă nebună de SOMN! Dar timp de dormit nu era. Știam că avem ceva ore de așteptat, de schimbat autobuze, trenuri și de alergat dintr-un loc în altul cât mai rapid! Știam de la început – de când ”am alunecat pe hartă” – că m-așteaptă o călătorie-maraton! Știam că urmează un tur de forță între cele două capitale europene! Dar pentru a ajunge în orașul luminilor, trebuia să ies pe primul loc la acest marathon!
DSC06948-01 (1037x1280)
În aeroportul Henri Coandă, pregătită de plecare 🙂
Pentru 17 euro (14 euro/bilet/pers + 3 euro/bagaj) am luat shuttle-bus-ul din aeroportul Charleroi până în Bruxelles Midi. Așa am reușit să fur o oră de somn.
Odată ajunși la destinație, am alergat să prindem primul tren spre Gara de Nord. Am avut și un dram de noroc: n-am plătit bilet. Erau doar două stații. Faci 5 min cu trenul – la întoarcere, noi am luat-o pe jos! 😀
Bruxelles Nord. Un film horror? Sau lumea văzută dintr-o altă perspectivă?
Capitala Europei m-a surprins plăcut, dar și mai puțin plăcut.
Gara de Nord din Bruxelles mi-a pus la încercare prima impresie, odată ce am observat contrastele izbitoare de aici.

Imediat cum ieși din gară, în fața ochilor ți se-nalță impunătoarele clădiri de birouri: acvarii de sticlă, înghesuite ca sardinele într-o conservă! Șosele impecabile, copaci ”plantați la dungă” și oameni scoși din cutie (la propriu!) grăbiți, încruntați și înghețați, mă făceau să cred că am aterizat într-un film horror. Mai lipsea ceața și filmul se putea turna! Dar înainte să apuc să spun ceva, răsuflarea îmi este tăiată de opusul acestui scenariu.

În parcarea din fața Gării de Nord, înghesuiți printre gunoaie, cutii de carton și plăpumi murdare, își au ”biroul, casa și masa”, oamenii străzii. Contrastul este izbitor! Te plimbi pe stradă, vezi totul impecabil, apoi întorci privirea și întreg orizontul ți se năruie sau, din contră, ți se lărgește. În momentul ăla începi să te simți ori spectator, ori personaj, învățând să apreciezi altfel lumea din jurul tău!
Cu Megabus-ul spre Paris! Cea mai ieftină variantă de transport

Untitled-01

Odată ajunși în Gara de Nord Bruxelles, am sperat că o să prindem bus-ul de 9:40 spre Paris. Doar am sperat! Ne-a luat aproape jumătate de oră să aflăm unde are statie megabus-ul. Nimeni nu stia nimic. Autobuz care să circule din capitala Belgiei în capitala Franței?!? MegaBus? Ce-i ăla? Ai auzit sau nu de megabus.com, țin totuși să-ți spun că este cea mai bună variantă de transport prin multe orașe europene! O alternativă low cost (începând de la 8 euro/pers, depinde de oră și destinație).  Dacă intri pe site-ul lor, vei înțelege despre ce vorbesc. Dar fii foarte atent! Cumpără-ți biletul online! NEAPĂRAT! Și cel puțin cu o oră înainte de plecarea bus-ului, că altfel riști să nu te lase să urci. Așa am pățit noi. Când în sfârșit am descoperit unde se afla stația, ”am fost trimiși la plimbare” pentru că n-aveam bilete. Da, n-am cumpărat biletele online și ne-am trezit cu cinci ore de plimbări prin Bruxelles. Dar oricum, au picat la fix!
Ce faci 5 ore în Brussels?
Dacă pierzi bus-ul, cauți o cafenea cu sandwichuri proaspete, cafea, căldură și wi-fi!
După ce ne-am îndepărtat de gară, am dat peste o cafenea micuță și colorată, de unde aromele de cafea dansau până sub nasul meu! Mmmm, Molto Tasty!

DSC06975-01 (1280x910)

Au o cafea excelentă, sandwich-uri proaspete și…wi-fi! Nu țineam neapărat să intru pe net, dar era necesar! În fiecare dintre călătoriile mele, prefer să gust aventura și nu să stau cu capul în ecran. Dar trebuia să cumpărăm biletele pentru următorul bus spre Paris, care pleca în 5 ore.
Din Gara de Nord Bruxelles, până-n Grand Place.
Dans, dans, dans!
DSC06994-01 (1280x960)
La Grande Place – Bruxelles, Belgium
Din Nord ajungi imediat în centru, unde adevăratul spirit belgian încălzește atmosfera. Aflată între Gare du Midi și Gare du Nord, faimoasa piață centrală, atrage atenția și uimește mereu prin opulența ”clădirilor de aur”.
DSC06992-01 (871x1280)
Le Grande Place – Brussels, Belgium
Dacă ai vreo escală sau pur și simplu rămâi câteva ore în capitala Belgiei, îți recomand multă mișcare! Că altfel îngheți! Pentru sfârșit de Septembrie, temperaturile și vântul înțepător, îmi spuneau că e sfârșit de Noiembrie! Am mai scos o bluză din bagaj, m-am înfofolit bine și am luat străzile la pas.
Un bulevard doar pentru pietoni fericiți și plimbări în pas alert. Îmbrăcați în straie arăbești, la patru ace sau chiar în conversi, oameni veniți din toate colțurile lumii, inundă străzile din Bruxelles, într-un zumzet cald și plin de culoare!
O ciocolată haute-couture? Galeries Royales St. Hubert 

DSC07019-01 (1280x1111)

După ce am ieșit din piața mare, am descoperit raiul ciocolatei belgiene! Pe acorduri de chitară, în față mi s-a deschis o ”bombonieră regală”! Nu sunt fan ciocolată, dar ceea ce am văzut aici – de la ambalaj și până la decor – m-a făcut să mai analizez odată ”situațiunea”!
Parcă intrasem într-un castel de ciocolată, unde se pregătea un dineu cu fast! Praline îmbrăcate în haine scumpe, caramele lipicioase și delicioase, toate într-un decor dulce-parfumat!
Untitled6-01
Nu rata Galeriile St. Hubert, dacă ajungi în Brussels! Și gustă măcar o ”Bucățică Dulce de Rai”! 😉
DSC07028-01 (1280x1124)
Corné Port-Royal – Galeries Royals Saint-Hubert – Brussels, Begium
Cu toată nebunia de arome, nici n-am ținut cont că timpul zbura. Cele cinci ore au trecut mult prea repede. Așa că, din nou am alergat spre gară. Obosită, înghețată, dar nerăbdătoare și fericită, am urcat în megabus, m-am întins pe două scaune și timp de patru ore m-am cufundat într-un somn adânc și…dulce.
Următoarea oprire: PARIS!
În următorul episod, ieșim la promenadă prin orașul luminilor și ne lăsăm învăluiți de aerul parizian!
Până atunci, aștept mai jos părerile tale. Dacă ai fost în Bruxelles, ce locuri crezi că mai merită vizitate?
Cu drag,
Cristina
Cum ajungi mai ieftin la Paris! Din Capitala Europei spre Orașul Luminilor