Cum am ajuns să călătoresc

 

fashion traveler

Începutul

De când am intrat și eu în gașca de călători povestitori, și am început să scriu despre experiențele mele din locurile pe care le vizitez, am primit multe încurajări, multe laude, dar și destule critici, ”palme” și chiar întrebări.
”Travel, ce? Ce job mai e și ăsta?”
Iar aceste întrebări au venit de la cine mă așteptam mai puțin: de la familie. Și culmea, abia după ce am început să călătoresc tot mai mult!
Puteam chiar să le desenez o definiție a meseriei de Travel Writer și tot nu mă apropiam de imaginea lor de ”job adevărat”! 
Dar fiind conștientă că nu sunt sigura care a ales drumul antreprenoriatului, că nu sunt singura care a ales să-și urmeze visul, am mers mai departe.

Un nou stil de viață. Mereu în vacanță?

Meseria de travel writer este o meserie ca oricare alta. Nu spun că e job-ul ideal, nici că-i job-ul perfect, ori ”the real job”! Și chiar dacă poate părea asta, în spatele cortinei există multe nopți albe și destule cafele negre! 🙂 Dar pe lângă nopțile de muncă, sunt călătoriile în care trăiești experiențe extraordinare, unele chiar transformatoare! Cel puțin eu asta am simțit și trăit pe propria piele. Și doar pentru că am început totul din pură pasiune pentru călătorit!
Sunt într-o permanentă vacanță?
Da și nu. Ca și Travel Writer, nu am o vacanță propriu-zisă. Oriunde călătoresc, sunt mereu pregătită să absorb cât mai mult din peisaje, locuri, tradiții, și să le duc mai departe povestea. Deci, călătoresc muncind și muncesc călătorind!
Nu mai aștept vara, ca să îmi iau concediu. Sunt oricând gata de plecare. Sunt mereu în mișcare, dornică să descopăr locuri, oameni și tradiții! Bineînțeles, nu înainte de a-mi face un buget flexibil și posibil (în ceea ce privește transportul, cazarea, masa și principalele atracții care mă interesează), astfel încât să mă pot bucura cât mai mult de ceea ce-mi oferă locul în care mă aflu!
Pentru mine, această meserie a devenit un stil de viață!
De fiecare dată când ofer sfaturi din călătoriile mele, unii îmi mulțumesc, alții mă critică sau vin chiar ei cu păreri, sugestii, idei. Dar în acele momente sunt și mai convinsă că mi-a ales drumul potrivit pentru mine. Și nu pot decât să vă mulțumesc pentru asta!
Iar acum, ca să trec la subiect, îți las mai jos câteva dintre lucrurile pe care eu le-am învățat, de când am adoptat acest stil de viață.

 

  • Nu locuiesc într-o vilă, dar nici n-am nevoie. Am învățat să trăiesc cu mai puțin și să economisesc mai mult pentru călătorii.
  • Nu mă atașez de lucruri sau locuri. Am învățat cât de dureros poate fi să te ”lipești” de-o casă și să nu vrei să descoperi cum e să locuiești și-n alte orașe, în alte țări. 
    – În Paris, de exemplu, am locuit într-un apartament cu două camere, de 35 m² în total. Camera noastră era de 2m/4m, dar a fost suficient. Parisul ne aștepta afară, nu între patru pereți!
  • Nu mănânc la restaurante. Prefer să cumpăr alimente și să experimentez acasă diferite rețete de mâncăruri de prin lumea asta.
  • Nu investesc prea mult în îmbrăcăminte. Am învățat că există reduceri. Le ador! 
    – Iar când îmi fac planul pentru o nouă călătorie, aleg ținute care să spună povestea locului în care mă aflu.
  • Nu prea ies în Centru Vechi. Prefer să mai aștept puțin și să mă plimb pe Champs Eylsee în Paris, de exemplu.
  • Nu aștept vara, ca să-mi iau concediu. Plec când mă taie capu, unde mă taie capu, dacă găsesc și bilete de avion ieftine. 😀
Aceste obiceiuri nu le am de ieri. Toate le-am învățat sau adoptat, treptat și asumat. Nu e un drum ușor de parcurs, dar nici imposibil nu e!
”Dare to dream big!”
Și crede că tot ceea ce-ți imaginezi, se poate realiza! Iar ceea ce nu ține de imaginația ta, și are nevoie de puțină strategie, se învață!
Nici eu nu m-am născut Travel Writer! Dar m-am născut cu o pasiune pentru călătorit. Abia mai târziu, când ”planetele s-au aliniat”, am aflat că există și posibilitatea de a călători și a câștiga din asta.
Așa am cunoscut-o pe Ioana Budeanu. Ea face travel blogging de muuuult timp. Dar dincolo de omul mișto care s-a dovedit a fi, Ioana a adunat toate experiențele ei – din toți anii de muncă –  și a creat…

curs travel writing

Am urmat și eu acest curs. Și am învățat pas cu pas ce trebuie să fac și cum pot să-mi transform pasiunea în ceva care să-mi aducă un venit. Plus multe alte tips & tricks utile, care m-au ajutat și mă ajută enorm!  Acum, nu pot spune decât că a meritat fiecare bănuț! 
De-atunci, am crescut mult. Blog-ul meu a prins viață, am cunoscut oameni, am stabilit relații și parteneriate. Am descoperit că se poate călători, fără să spargi vreo bancă sau să rămâi cu portofelul gol la final de lună!
Dar am vrut să descopăr mai mult de-atât! Așa că, am încercat s-o descos pe Ioana, să aflu povestea din spatele cursului de Travel Writing.

Drumul

Ioana a plecat pe acest drum, cu visuri uriașe, dar și cu frica de necunoscut. ”Călătoriile mele n-au fost întotdeauna ușoare și frumoase, ci transformatoare. Dupa primul pas pe care l-am făcut în Amsterdam, acum mulți ani în urmă, am știut că tot ce căutasem vreodată în viață se află aici, acum, cu mine. Am știut că acesta este drumul meu. Intortocheat, dar firesc. Și nimic pe lumea asta nu mi-a adus mai multă fericire ca drumul”.

Primul pas

”Țin minte că era într-o duminică, primăvara devreme. Și mi-a venit această idee – să scriu un curs de travel. Am alungat-o, pentru că părea o utopie. De ce eu? Cum aș putea? Cine mă va crede, cine va cumpăra? Chestii normale. Apoi am început să-l scriu. O pagină, două, saisprezece, primul capitol. Și îmi tot veneau idei și le-am pus pe toate acolo. Tot ce am învățat vreodată. Tot ce știu. Toate experiențele mele. Toate greutățile pe care le-am avut. Toate împlinirile. Am creat o linie directă, astfel încât visele celor care ajung să urmeze acest curs să nu aibă opriri, ci să urmeze un traseu ușor, distractiv, plăcut, interesant, ascendent.”

Primii studenți

”Luni dimineața aveam doar primul modul (aproape) gata. Am scris un articol despre curs, l-am publicat pe blog. În câteva ore aveam 8 studenți înscriși. OPT! Și am lucrat cu ei pas cu pas. Am scris cursul săptămână de săptămână, ascultând întrebările lor, făcându-i „cobai” într-un fel. Și a funcționat. Din primul grup, 6 studenți sunt acum bloggeri de travel cunoscuți. Un procent uriaș!”

Idei noi

”La cursul inițial am adăugat pe parcurs anexe de business, pentru a le oferi și o altă viziune: cum se lucrează în afară pe online. Apoi a venit cursul lui Vlad de fotografie, scris într-o iarnă, noapte de noapte. Cu fiecare student pe care îl am, mai învăț câte ceva.
Acum cursul este într-o formă potrivită nu doar pentru travel, cât pentru orice business online. Orice vrei să faci: social media, e-commerce, fashion, travel, food, orice este posibil și am idei pentru fiecare!”

Timp și bani. Răbdare și muncă.

Multă muncă!
Și cum fiecare călătorie necesită o investiție, de timp și bani, am îndrăznit s-o întreb pe Ioana: Te poți întreține din Travel Writing?
”Fiecare avem cu totul alte valori și așteptări. Astfel, minimul meu nu poate fi la fel ca al unui travel writer din New York sau Sydney, iar maximul meu cu siguranță nu este ca al altui om.
DA. Se poate trăi foarte bine, dacă știi exact ce vrei. Posibilitățile sunt infinite. 
Poți să scrii oricând, începând de azi. Există sute de reviste care plătesc pentru texte bune. (eu ofer în curs o listă cu 110 astfel de site-uri). Deci, practic, poți câștiga câteva sute de dolari din prima lună.
Am sute de exemple de oameni care fac asta. Digital nomads. Care calatoresc prin lume, scriu, au bloguri, fac bartere, vând diverse, au contracte, găsesc posibilități. Și la noi sunt exemple. Unele chiar de excepție, ca Radu si Simona.
Travel writer nici măcar nu înseamnă să fii pe drum tot timpul. Din 2014 nu am mai ieșit din țară, am făcut doar turul României. Și cu toate astea, scriu tot timpul despre amintirile mele, despre emoțiile mele, am o mulțime de povești.”
Dacă vrei și tu să călătorești mai mult și să câștigi din asta, îți recomand să urmezi singurul curs de Travel Writing din România!
Iar ca să te convingi, îți arătăm noi cam cum stă treaba! Iată ce spune Ioana despre patru dintre studenții ei:

Cea mai frumoasă gașcă de Travel Writers!

Cristina face fashionvlogging si travel cu prospețime, talent și pasiune.
Maria a învățat yoga în Bahamas, iar acum călătorește și predă yoga în Bali și India.
Andra scrie în engleză despre aviație, sport și călătorii, și este citată de reviste importante din Spania.
Bogdan face conferințe în toata țara cu peste 400 de oameni în fiecare oraș.

Hai și tu în gașca noastră!

COMANDĂ ACUM 

Singurul curs de Travel Writing din România, la prețul de numai 690 RON!

Trimite-mi un e-mail la contact@cristinamaier.ro și vei primi imediat toate detaliile despre cum să accesezi acest curs!

Abia aștept să ne cunoaștem!
Succes!
Cristina