Poftă de Grecia! Desertul vedetă al insulei Zakynthos

 

Dacă vara trecută am explorat împreună insula Zakynthos, iar planurile pentru anul ăsta nu includ Grecia, mie tot mi-e poftă de acel aer insular…

DSC03135 (1280x960)

Recunosc, nu pot să mă hotărăsc ce mă atrage cel mai mult la ținutul elen… Apa aia incredibil de albastră, căldura oamenilor, concertul relaxant al cicadelor, peisajele incredibil de frumoase, ori deliciile culinare? Hmm, cred că toate! Chiar și o banală salată grecească parcă-i mai bună în Grecia, nu? Țara asta are ceva care te atrage ca un magnet!

DSC03762-01 (1280x818)

Iar azi, acel magnet e un desert răcoritor și se numește Frigania, vedeta insulei Zakynthos !
După ce am scris aici despre acest desert, am primit multe mesaje și e-mailuri de la voi, în care mi-ați cerut rețeta. N-am apucat să răspund tuturor și m-am gândit că cel mai bine ar fi să pun rețeta pe blog, ca să fie pentru toată lumea. 😉
Iar un răsfăț dulce-răcoritor, pică la țanc, nu? Mai ales că se anunță un weekend canicular…
Așa că, am răsfoit jurnalul de călătorie din vara lui 2015, iar la pagina #CrisInGreece series m-am reîntâlnit cu peisajele, aventurile și deliciile insulei Zakynthos!

zakynthos greece

Și chiar dacă am fost puțin dezamăgită la început – rețeta era scrisă cu creionul pe o hârtie galbenă și abia puteam să descifrez cantitățile – m-am descurcat până la urmă și am ”recuperat-o” pentru voi! 😉
Așadar, astăzi vom face o călătorie până în bucătăria tavernei Dimitri, din Zakynthos, unde vom descoperi desertul specific al acestei insule, Frigania.

zakynthos greece

Înainte să te-apuci de notat, am o singură recomandare: folosește zahăr brut sau brun, e muuult mai sănătos.
Și ca să nu mai lungim vorba, ia-ți un pix și notează.
PS: Cantitățile sunt pentru o tavă imensă de restaurant. Pentru o tavă de cuptor (30cm x 40cm), poți să reduci cantitatile la jumătate, dacă nu chiar și la 1/4.
Spor la treabă!
Desert Frigania
Ingrediente:
10 felii de pâine
500 gr zahăr
4 pahare apă
o lingură de scorțișoară
Pentru cremă:
500 gr zahăr
1 kg smântână
1 l lapte
8 linguri făină de porumb
2 vanilii
1 pahar coniac
Mod de preparare:
Tapetezi tava cu pâine. Separat, faci un sirop din zahăr și apă, pe care-l lași să fiarbă 20 de minute. După ce a fiert, adaugi scorțișoara, iar siropul obținut îl torni peste pâine.
Separat, faci o cremă din zahăr, smântână, lapte, făină de porumb, vanilii și coniac. Întinzi crema peste pâine, o lași cam 1 oră să se omogenizeze, apoi o dai la frigider.
Ăsta e desertul tradițional al insulei Zakynthos. Are cam mult zahăr, știu. Dar, după cum ți-am spus mai sus, nu folosi zahăr alb. Și nu cantități astronomice! Înjumătățește porția.
N-am făcut poze la acest desert, nu e prea aspectuos. Oricum, îți garantez că gustul o să te poate pe valuri de plăcere! 😉
Să ai poftă și aștept să-mi spui cum ți-a ieșit acest desert vedetă! 😉
Cristina
Poftă de Grecia! Desertul vedetă al insulei Zakynthos
Tagged on: